Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Kenyeri vízerőmű

 

A Rábán, a meglévő nicki duzzasztóműnél megépítésre került egy 1,542 MW teljesítményű járulékos kisvízerőmű. A megújuló energia forrása a Rábából vett, átlagosan 40 m3/s vízmennyiség, amelyből a 4,4 m esés során évente, átlagosan 9 millió kWh elektromos energia termelhető. Az erőmű több, mint harminc évig 3.500-4.000 család éves villamos energia igényét fedezi, miközben évente kb. 13 ezer tonna szén vagy 2.500 tonna fűtőolaj felhasználását váltja ki. Az erőműnek köszönhetően évente 216,2 tonna kéndioxiddal, 5,5 tonna szénmonoxiddal, 8 tonna porral, 9.493 tonna széndioxiddal kevesebb kerül környezetünkbe.

A kisvízerőmű megépítésével egyidejűleg sor került a duzzasztómű hosszanti átjárhatóságát biztosító hallépcső megépítésére is. Ez a hallépcső Magyarországon egyedülálló módon ún. önszabályozó csalivíz vezetékkel épült, amely vezetékekben felgyorsuló vízáramlás hatására a halak könnyebben megtalálják annak bejáratát. Az üzembe helyezést követő 3 héttel a halak már használták a hallépcsőt, amelyet egy vízleeresztéses vizsgálattal is ellenőriztünk.

A nicki duzzasztóműnél meglévő vízerő-potenciál kihasználására az első tervek 1995-ben készültek. A jogelőd HYDRO POWER CONSULTING Kft. 2004-10-04-én kapta meg a jogerős vízjogi létesítési engedélyt.

A kivitelezés 2006. novemberében kezdődött, a vízjogi üzemeltetési engedély 2009. februárjában emelkedett jogerőre. Az engedélyezési és a kiviteli terveket a THESIS Kft. készítette. A generál kivitelező az
ETS-Építő Zrt. volt, a műszaki ellenőri feladatokat a C-Terv Kft. látta el. A közel 2 méter átmérőjű, Kaplan SPLIT turbinákat (2 db), a vízépítési acélszerkezeteket és az irányítástechnikát az osztrák GLOBAL HYDRO ENERGY GmbH, a középfeszültségű elektromos berendezéseket az STS-Group Zrt. szállította.

Két egyforma (771 kWh) névleges kapacitású közel vízszintes tengelyű turbina került beépítésre (két turbinával jobban alkalmazkodni lehet a vízmennyiség változásaihoz, a turbinák egyes paraméterei – lapátszög, nyílás – vízjárásnak megfelelően állíthatók), amelyek a generátorokat szíjhajtással forgatják.

Az erőmű a Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Program (
KIOP), Környezetvédelem Prioritás, Energiagazdálkodás környezetbarát fejlesztése  program keretében, kormányzati és uniós források segítségével, 317.500.000 Ft vissza nem térítendő támogatással épült meg, az OTP Bank Nyrt. 5.042.000 EUR mértékű hitelének igénybevétele mellett. A teljes költségvetés mintegy 2,1 milliárd Forint volt.
A helyi önkormányzat és a lakosság is támogatta projektünket. A fenntartható fejlődés és a környezettudatos élet mindannyiunk érdeke, melyhez a megújuló energiaforrások kiaknázása nagyban hozzájárulhat. 

 


 

A Nicki duzzasztómű és a Kenyeri vízerőmű együttműködése

 

A vízerőmű energiatermelését a duzzasztómű által létrehozott vízszintkülönbség (esés) teszi lehetővé. Alapvetően a duzzasztómű a felvízszint állandó tartását szolgálja, így a vízerőmű vezérlése ehhez alkalmazkodik.

A duzzasztó és a vízerőmű együttműködését a két üzemeltető kiemelkedően jó kapcsolata is biztosítja.

A duzzasztómű kezelője, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság nemcsak az építési időszak alatt támogatta, hanem az üzemelési időszakban is támogatásáról biztosítja vízerőművünket.

 


 

Főbb műszaki adatok:

  • Turbinák típusa: 2 db. kétszeresen szabályozható GHE gyártmányú Kaplan split turbina (split turbina: a víz egy hengerpalástot megkerülve, „osztottan” áramlik a turbinához)
  • Névleges teljesítmény 2 x 771 kW
  • Kiépítési vízhozam: 40 m3/sec
  • Turbina fordulatszám: 170 /perc
  • Generátor fordulatszám: 600 /perc


 

Generátor: szíjhajtású szinkron generátor

 

1 – Turbinalapátok
2 – Generátor
3 – Lendkerék
4 – Hengerpalást
5 – Vezetőlapátok
6 – Gereb(rács)
7 – Gerebtisztító

Kép